Bygga svängd altan

I februari blev vi gravida med vårt tredje barn och precis som med de två andra fick jag en förfärlig foglossning. Jag jobbade fram till 1 juni och sen var jag sjukskriven. När man var hemma så mycket insåg vi att vi saknade en altan. Så vi bestämde oss för att sätta igång och bygga altan själva. (Ja, mest var det ju Simon som byggde medan jag tittade på och tyckte).

Före

  • Bygga altan - Före altanbygget 1
  • Bygga altan - Före altanbygget 2

Efter

  • Svängd altan - efterbild 1
  • Svängd altan - efterbild 2, trappa
Vi började med att hyra en minigrävare för att kunna få bort matjorden, gräva hål för plintarna och för att till sist kunna fylla på med singel. Vi hade hyrt grävaren över en helg, oturligt nog så skulle det regna hela denna helg, det var bara att köra på ändå. Vi hade valt att köpa färdiggjutna plintar som var 70 cm höga. Så vi beräknade att gräva ca 80 cm djupt, sedan lägga markduk och ca 10 cm singel, markisolering (5 cm) och sedan plinten. Plintarna sattes med 2 meters mellanrum i två rader.

Vårt hus ligger nära berggrunden och vi hade sett i våra huspapper att den skulle vara ca 1,5 meter ner. När Simon hade grävt ca 50-60 cm ned började det bli svårt att gräva sig djupare och Simon fick ta till spett för att lyckas få ner plintarna på det djup som krävdes. Vi valde till sist att strunta i singel och markisolering och ställa plintarna direkt på det skifferliknande material som hade grävts fram (bara att hålla tummarna för att det inte blir någon tjälskutning).

Bärlinorna av dimensionen 195×45 mm sattes fast på plintarna och i huset för att sitta ordentligt, över bärlinorna ligger sedan reglar, 145x45mm. Sen på med trallen. Simon som är estetiskt lagd ville såklart inte göra det enkelt för sig och bygga en normal fyrkantig altan utan skulle promt bygga svängd altan. Detta gjorde att det hela tog lite längre tid. Men snyggt blev det. Vi är otroligt nöjda med resultatet.

Så småningom ska vi riva den inglasade delen och bygga vidare på altanen, därav är avslutet mot den inte helt som det ska.

Två vintrar har passerat sedan altanen byggdes och än så länge har vi inte kunnat se någon tjälskjutning.