Tänkvärt.

En vän hade lagt denna på sin blogg och jag tyckte det var riktigt bra så jag snodde den. Men kred till M. ombytlig.blogg.se

En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig. När lektionen började lyfte han upp en stor och tom majonäsburk av glas och började fylla den med golfbollar. Han frågade sedan sina studenter om burken var full. ”Ja”, sa studenterna.

Då lyfte han upp en ask med småsten och hällde dem i burken. Han skakade den lätt och stenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna. Återigen frågade han studenterna om burken var full. ”Ja”,sa studenterna. Då lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken. Sanden fyllde upp resten av tomrummen. Han frågade ännu en gång om burken var full.

”JA!”, svarade studenterna igen.

Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras innehåll i burken, vilket fyllde upp det tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade.

Nu, sa professorn medan skratten klingade ut, vill jag att ni tänker er att den här burken representerar ert liv. Golfbollarna representerar de viktiga sakerna som familj, barn, hälsa och annat som ligger er varmt om hjärtat. Om allt annat gick förlorat och bara dessa saker återstod skulle de ändå uppfylla och berika ert liv.

Småstenarna representerar andra saker som betyder något , som hem, jobb och bil.

Sanden representerar allt annat – småsakerna. Om ni lägger sanden i burken först,fortsatte professorn, så får inte bollarna eller småstenen plats. Samma sak är det med livet.Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig. Så, var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka. Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna tid åt det som gör dig passionerad. Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt. Ta hand om ‘golfbollarna’ först!

En av studenterna räckte upp hand en och frågade vad kaffet representerar. Professorn log och sade: -”Jag är glad att du frågar. Kaffet finns med för att visa er att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>