Renovering av kök – ytskikt

Behandling av golv

Vi började ”ytskickts-fasen” med att behandla golvet. Vi vill ha ett enhetligt intryck i hela huset och fortsätter därför med samma behandling som vi använt i alla andra rum. För så gjorde vi golvet riktigt rent, så att ingen skit fastnar i finishen.

Efter detta så var det dax att ta fram det piggmenterade lutet. Till vårt golv på ca 30 m2 gick det åt ganska precis två dunkar. När det piggmenterade lutet torkat så har det bara varit att gå ner på knä och skrubba golvet med en handduk så att pigmentet jämnat ut sig. Detta är väldigt dammigt och jag rekommenderar att på något sätt försluta rummet så att inget dam kan sprida sig till andra delar av huset. Var även noggrann med att använda andningsmask. Det är inte kul att få lutdamm i lungorna.

När pigmentet är utjämnat och det överflödiga pigmentet är bortstädat så har vi gått på med Osmo hårdvaxolja. Att pensla på hårdvaxoljan är enkelt och det är bara att måla planka för planka tills man är klar med allt.

När man köper hårdvaxoljan så rekommenderar bygghandeln att använda en dyr specialpensel (ca 500 kr) men utifrån våra tidigare erfarenheter så duger vilken pensel som helst, resultatet blir detsamma. Sedan är det väldigt jobbigt att rengöra penseln från hårdvaxet, därför har vi bara slängt penseln när vi varit klara istället.

Tapetsering

När golvet var klart så var det dax för tapetsering. Vi valde en tapet från Boråstapeter som heter någonting med Ornament. Detta var en easyup-tapet vilket för mig är ett krav om det ska vara tapetsering.

I köksdelen så har vi ingen tapet utan där är väggen vitmålad med en vattenbaserad väggfärg från Sadolin. Vi hoppas att det ska gå bra att torka bort eventuella fläckar på den valda färgen sen när man börjar använda köket. Annars så får vi måla över fläckarna och kanske använda snickerifärgen istället som är lite blankare. Snickerifärgen ska vara avtorkningsbar enligt burken.

Taket

När det gäller taket så är det samma som med golvet,vi vill ha ett enhetligt intryck. Vi har därför valt att använda det färdigmålade, finsågade taket från RAW. Det är riktigt skönt att slippa måla taket, värt varenda krona som det kostar extra med färdigmålat.

Min nyinköpta hole-in-one var ett perfekt hjälpmedel för att såga hålen rätt. Rekommenderar starkt att köpa detta om ni inte redan gjort det.